Lubisz gotować? W takim razie te przepisy na pewno Ci się spodobają! Baw się dobrze, kiedy jesteś przy tym. Udaj się do kuchni i dowiedz się, jak zrobić 6 najsmaczniejszych deserów na przekąskę. Ty i Twoja rodzina będziecie zachwyceni. Gwarantowane!

1. Szarlotka (Czas: 40 minut)

 


Składniki: 5 płatów cienkiego makaronu lasagne, 4 jabłka, 50g masła, 60g cukru i 6 jajek.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Oddziel żółtka od białek, postaw rondel na małym ogniu i wrzuć 20g cukru, dodaj ubite żółtka. Ciągle mieszać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć ogień i pozostawić do ostygnięcia.
Posmaruj płaty makaronu roztopionym masłem i ułóż je w naczyniu do zapiekania o średnicy około 22 cm. Wstawić do piekarnika na 5 minut.
Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Rozgrzej patelnię i dodaj 40 g masła, 40 g cukru i pokrojone jabłka. Pozostawić na ogniu, aby jabłka się skarmelizowały. Dodaj je do formy i zalej przygotowanym na początku kremem. Tort jest gotowy!

 

 

2. Ciasto z mascarpone i czerwonymi jagodami (czas: 40 min)

 


Składniki

:

1 arkusz ciasta francuskiego, 250 g czerwonych jagód, szczypta wanilii, 60 g cukru, 300 g mascarpone, 20 g świeżej śmietany i masło.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmarować masłem formę do pieczenia, wyłożyć wnętrze formy blachą i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Podgrzej naczynie na średnim ogniu, włóż do niego połowę jagód i łyżeczkę cukru. Trzymać na małym ogniu, aż jagody się rozpuszczą.
Ubij mascarpone, 50 g cukru, śmietanę i szczyptę wanilii do uzyskania gęstej konsystencji. Ciasto posmarować kremem, na wierzchu ułożyć jagody i przykryć rozpuszczonymi jagodami. Zrobione!

 

 

3. Ciasto marchewkowo-orzechowe (czas: 60 min)

 


Składniki

:

150 g cukru, 15 g oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 160 g mąki, 1 łyżeczka drożdży, 150 g marchewki, 1 łyżeczka cynamonu, 150 g orzechów, szczypta soli i 2 jajka.

Przygotuj: rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ubijaj dwa jajka z cukrem przez dwie minuty, dodaj miód, pół łyżeczki cynamonu i odrobinę oliwy z oliwek.
Marchew zetrzeć na tarce i dodać do ubitej masy wraz z mąką, drożdżami i solą. Dobrze wymieszać i dodać orzechy.
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem i posmarować olejem. Wlać do niego przygotowany krem i pozostawić w piekarniku na 40 minut. Pyszny deser jest już gotowy.

 

 

4. Zimne ciasto jagodowe (czas: 80 min)

 


Składniki

:

150g herbatników, 50g orzechów laskowych, 400g serka śmietankowego, 90g cukru, 2 jajka, 2 200g jogurtu jagodowego, 100g świeżych jagód, 60g masła.

Przygotuj: rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Pokruszyć herbatniki, wymieszać z pokruszonymi orzechami i masłem. Masą tą wyłożyć dno formy do pieczenia.
W misce umieścić serek śmietankowy, jogurt, 80 g cukru, jajka i 50 g borówek. Ubij mikserem i dodaj masę do formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 60 minut.
Gdy ciasto ostygnie, posypać świeżymi borówkami i wstawić do lodówki. Można go jeść od razu po wystygnięciu.

 

 

5. Smażone mleko (czas: 40 min)

 


Składniki

:

750ml mleka, 1 laska cynamonu, 25g masła, 5 łyżek cukru, 6 łyżek skrobi kukurydzianej, skórka z jednej cytryny, 2 jajka, 100g mąki, oliwa z oliwek i 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie: skrobię rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, pozostałe mleko, cukier, skórkę z cytryny, laskę cynamonu i masło wlać do rondla.
Kiedy mieszanina dojdzie do wrzenia, usuń cynamon i skórkę z cytryny. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu i stopniowo dodawaj mieszankę skrobiową, nie przerywając mieszania. Krem powinien zgęstnieć. Wylać masę na blachę (co najmniej 4 cm wysokości) i pozostawić do ostygnięcia.
Zamrożoną śmietanę pokroić w kostkę. Na talerz wsypujemy 100g mąki i wbijamy osobno 2 jajka. Każdą kostkę obtoczyć w jajku i mące.
Rozgrzać patelnię, dodać oliwę z oliwek i podsmażyć kostki. Gdy się zrumienią, wyłożyć je na chłonny papier lub ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu z deseru. Na wierzchu posypać mielonym cynamonem. Smażone mleko jest gotowe!

 

 

6. Ciastka z orzechami laskowymi (czas: 50 min)

 


Składniki

:

60 g masła, 60 g cukru, 1 jajko, 170 g mąki, ½ łyżeczki drożdży, 50 g cukru pudru, 50 g orzechów laskowych i ekstrakt waniliowy.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masło i cukier umieścić w misce i dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego. Ubijać mikserem przez 4 minuty.
Do masy dodać jajko i ubijać jeszcze przez minutę, stopniowo dodawać mąkę i drożdże, jeszcze chwilę ubijać i zagnieść masę rękami.
Z ciasta uformować małe kółka, posypać je cukrem pudrem. Na środku każdego biszkoptu położyć orzech włoski, aby dobrze przylegał do wierzchu. Wyłóż formę do pieczenia pergaminem i ułóż na nim herbatniki. Wstawić do piekarnika. Ciastka będą gotowe, gdy całkowicie się zarumienią i nabiorą złotego koloru.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, aby ciastka się pokruszyły. Dobry dodatek do herbaty lub kawy. Smacznego!

Martwisz się już o swoją figurę? Nie martw się, bo to nie jest zabronione, aby pobłażać sobie choć trochę. Najważniejsze - stosować się do zaleceń dietetyków, aby nie przytyć podczas kwarantanny .