Olej palmowy jest najbardziej kontrowersyjnym i niebezpiecznym produktem na świecie. A może jest?

Pomysły na piękno / Dieta i odżywianie "Olej palmowy jest niebezpieczny", "Spożywanie oleju palmowego jest niebezpieczne", "Olej palmowy powoduje poważne choroby" - artykuły o podobnych tytułach można łatwo znaleźć w Internecie. Z drugiej strony, współcześni naukowcy wielokrotnie podważali wiele mitów, które otaczają ten produkt, udowadniając, że jego szkodliwość jest w rzeczywistości nieuzasadniona.

Jak więc zwykły konsument ma się zorientować w tak skomplikowanej kwestii? Spróbujmy zrobić to razem.

Z plantacji na półki sklepowe



Pochodzenie oleju palmowego ma długą historię sięgającą tysięcy lat wstecz. Już w 1600 r. wcierano go w skórę, aby nadać jej blask i zdrowy wygląd, stosowano do opatrywania siniaków i zwichnięć, aby szybko i bezboleśnie się goiły, a także dodawano do mydeł, aby uzyskać piękny kolor i charakterystyczny zapach.

Głównym źródłem oleju palmowego są mięsiste owoce drzewa Elaeis guineensis. W naturze ten rodzaj palmy występuje najczęściej w Ameryce Południowej, ale w ostatnich latach plantacje roślin olejodajnych szybko zapełniają także tereny Azji Południowo-Wschodniej. Malezja i Indonezja są obecnie głównymi dostawcami oleju palmowego.

Ze względu na niski koszt, wysoką wydajność i wszechstronność, olej z Eleis Guinea stał się niezwykle popularny. W temperaturze pokojowej jest półstały, więc łatwo go używać jako pasty. Odporny na utlenianie - co oznacza, że może wydłużyć okres przydatności żywności do spożycia. Wytrzymuje wysokie temperatury - idealny do gotowania potraw.

Tajemnice produkcyjne



Pozyskiwanie oleju palmowego jest od dawna uznaną branżą, generującą wielomilionowe zyski dla największych firm. Ogromne plantacje obsiewane są nasionami palmy olejowej. Każde drzewo dojrzewa przez 30 miesięcy, a następnie owocuje przez kolejne 25 lat.

Pęczki wielkości śliwki kłującej rosną w gęstych skupiskach na szczycie palmy. W czasie zbiorów są one całkowicie ścinane ostrym sierpem i wysyłane do produkcji, gdzie są sterylizowane parą wodną i rozdzielane na części składowe: owoce są dalej przetwarzane, włókna z łodyg są wykorzystywane do wypełniania materacy i siedzeń samochodowych, a puste grona wracają na plantację (służą jako nawóz dla gleby).

W fabryce owoce są przetwarzane na dwa oddzielne produkty (nie mylić): olej palmowy, którego surowcem jest miąższ owoców, oraz olej z pestek palmowych, otrzymywany odpowiednio z miąższu. W bardzo złożonym procesie produkt jest przesiewany, klarowany, suszony i przetwarzany na: oleje jadalne, oleochemikalia, biodiesel i kwas laurynowy.

Zastosowania



Olej palmowy można znaleźć w ogromnej gamie produktów, od pasty do zębów po krem mleczny. Oleochemikalia są szeroko stosowane w detergentach i smarach, biodiesel służy jako alternatywne źródło energii, a kwas laurynowy jest niezbędny w produkcji mydła i kosmetyków.

Jednym z głównych zastosowań oleju palmowego jest gotowanie. Około połowa towarów w opakowaniach sprzedawanych w supermarketach zawiera ten obowiązkowy składnik. Zboża, czekolada, śmietanka do kawy, ciastka, margaryna, pasta orzechowa i arachidowa, cukierki - czytając etykietę na pewno znajdziesz wzmiankę o oleju palmowym lub oleju z ziaren palmowych.

Składniki



Olej palmowy jest w 100% tłusty. Jest bogaty w witaminę E, a czerwono-pomarańczowy pigment oleistej cieczy nadają przeciwutleniacze znane jako karotenoidy (w tym beta-karoten, który jest przekształcany przez organizm w witaminę A).

Wartość odżywcza jednej łyżki stołowej oleju palmowego jest następująca:
  • kaloryczność 120 kcal;
  • 14 g tłuszczu
  • białka 0 g; węglowodany 0 g;
  • 0 g węglowodanów
  • błonnik 0 g; cukier 0 g; węglowodany 0 g; węglowodany 0 g;
  • cukier 0 g;
  • Witamina E 11% dziennego spożycia.

Korzyści zdrowotne. Czy tak?



Pod względem wartości odżywczej olej z owoców Eleis guinea jest podobny do innych olejów roślinnych, choć istnieją pewne różnice w rodzaju zawartych w nich tłuszczów. Olej palmowy, na przykład, ma więcej tłuszczów nasyconych niż oliwa z oliwek, ale mniej niż olej kokosowy.

A więc, czy olej palmowy jest dla Ciebie dobry? Oto wyniki badań na ten temat:
  • Nie zawiera cholesterolu, a nawet może obniżyć poziom cholesterolu we krwi;
  • jest naturalnie półstały w temperaturze pokojowej, więc nie ulega procesowi uwodornienia, w wyniku którego powstają tłuszcze trans;
  • Jest bogata w witaminę E, która ma właściwości przeciwutleniające;
  • Zawarte w oleju tokotrienole mogą spowalniać postęp demencji i zmniejszać ryzyko udaru mózgu;
  • Pomaga zwiększyć poziom witaminy A we krwi.

Co w takim razie szkodzi?



Olej palmowy zawiera tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, które są znane jako korzystne dla zdrowia. Zawiera jednak również tłuszcze nasycone, które są związane z chorobami układu krążenia, a o których często wspomina się w kontekście argumentów o szkodliwości oleju.

Eksperymenty na szczurach wykazały, że produkt ten może w rzeczywistości powodować odkładanie się blaszek cholesterolowych w tętnicach krwi ze względu na zmniejszoną aktywność przeciwutleniającą oleju, który został podgrzany ponad 10 razy. Nie zaobserwowano żadnych problemów z sercem lub naczyniami krwionośnymi u szczurów spożywających żywność gotowaną ze świeżym olejem palmowym.

Ponadto, niezdrowe nawyki żywieniowe i nadmierne spożycie żywności o wysokiej zawartości tłuszczu może mieć negatywny wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie każdego człowieka.

Istnieje również kilka kwestii etycznych związanych z produkcją oleju palmowego. W ostatnich dziesięcioleciach rosnący popyt na ten produkt doprowadził do bezprecedensowej ekspansji plantacji w Malezji, Indonezji i Tajlandii. Kraje te mają idealny klimat i odpowiednie warunki do uprawy palmy olejowej.

Poprzez karczowanie ziemi pod uprawę Eleusa guinea masowo niszczone są lasy deszczowe i torfowiska. Ekolodzy biją na alarm, zwracając uwagę, że wylesianie i niszczenie naturalnego krajobrazu spowoduje nieodwracalne zmiany w ekosystemie, które zagrażają zdrowiu ludzi i różnorodności dzikiej przyrody.

Wniosek



Pomimo wielu badań, gorących debat i gorących dyskusji na ten temat, nie znajdziesz jednoznacznej odpowiedzi na pytanie "czy olej palmowy powoduje nieodwracalne szkody dla organizmu?". Nawet Światowa Organizacja Zdrowia w swoich zaleceniach powstrzymuje się od bezpośredniego zakazu stosowania tego produktu w przemyśle spożywczym, zalecając jedynie ogólnie ograniczenie spożycia żywności zawierającej tłuszcze, zwłaszcza tłuszcze nasycone.

W biuletynie WHO "Prevention of heart attacks and strokes", w którym opublikowano listę produktów sklepowych, których należy unikać, aby zapobiec chorobom układu krążenia, olej palmowy (wraz z olejem kokosowym) znalazł się dopiero na trzecim miejscu, za masłem i produktami mlecznymi w czołówce.

Tak więc, jak we wszystkich kwestiach w życiu, musi zwyciężyć zdrowy rozsądek i rozsądne podejście do odżywiania. Urozmaicona dieta pełna warzyw, owoców i ziół, umiarkowana aktywność fizyczna, hobby dla duszy i pozytywne spojrzenie na życie - to klucze do dobrego zdrowia i długowieczności. Przynajmniej tak twierdzą ci, którzy przekroczyli już granicę 100 lat.

Niniejszy artykuł został napisany w celach informacyjnych i nie stanowi rekomendacji do działania. Wszelkie decyzje dotyczące własnego zdrowia należy podejmować wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Autor: Irina Garmash Omów artykuł
  • Wiadomości od
Powiedz moim znajomym: zaprenumeruj magazyn:
  • Czytaj także
  • Comments Off on