8 witamin i suplementów, które są stratą pieniędzy

Pomysły na piękno /... Dieta i odżywianie Większość z nas chce być zdrowa i zachować zdrowie. Jeśli masz na myśli konkretny cel związany ze zdrowiem lub kondycją fizyczną, lub też Twoim celem jest osiągnięcie tego mglistego celu, jakim jest "dobre samopoczucie", są szanse, że już wcześniej myślałeś o przyjmowaniu multiwitaminy. To nie jest zaskakujące. Po tym wszystkim, istnieje ogromny przemysł, który sprawia, że myślisz, że suplementy są ważne, chociaż wiele badań pokazuje, że przyjmowanie witamin jest bezużyteczne, chyba że zajmiesz się konkretnym niedoborem pod nadzorem lekarza.

Przemysł ten wykracza daleko poza sklepy ze zdrową żywnością: firmy reklamują obecnie subskrypcje witaminowe w popularnych podcastach i na Instagramie, a także istnieje wiele kampanii marketingu wielopoziomowego poświęconych suplementom. Witaminy i minerały są niezbędne dla zdrowia, ale to nie znaczy, że ich megadawki sprawią, że nigdy nie wylądujesz w szpitalu lub że dzięki nim będziesz żył dłużej. Niektóre z nich mogą być nawet szkodliwe. Oto 8 najlepszych witamin i suplementów, które są w zasadzie stratą pieniędzy.

1) beta-karoten



Jeśli jesteś zdrowym mężczyzną, potrzebujesz około 3000 j.m. beta-karotenu dziennie (j.m. to jednostka miary w farmakologii oznaczająca dawkę substancji bioaktywnej, takiej jak witamina lub hormon). Jeśli jesteś zdrową, dorosłą kobietą, wystarczy Ci 2,130 IU. Skąd mogę czerpać beta-karoten? Z marchewki, szpinaku, kapusty, dyni (spieszymy z radością - nawet z ciasta dyniowego i innych deserów dyniowych). I te pokarmy są całkiem wystarczające, więc nie ma potrzeby, aby podjąć dodatkowe beta-karoten w suplementach, eksperci mówią. Niektórzy ludzie uważają, że beta-karoten jest przeciwutleniaczem zwalczającym raka, ale nie zostało to naukowo udowodnione. Udowodniono jednak, że u palaczy, którzy przyjmują beta-karoten w nadmiarze, może wystąpić zwiększone ryzyko zachorowania na raka płuc.

2. Kwas foliowy



Suplementacja kwasem foliowym zalecana jest jedynie kobietom w ciąży oraz kobietom, które w niedalekiej przyszłości chcą mieć dzieci. Istnieją badania, które potwierdzają, że kwas foliowy zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u niemowląt. Dla innych dorosłych, po prostu uzyskać niezbędną dawkę kwasu foliowego (jest to, średnio, 400 mikrogramów) z wzbogaconego chleba, płatków śniadaniowych, z roślin strączkowych i szparagów, ponieważ jeśli wziąć go w nadmiarze, można zwiększyć ryzyko raka jelita grubego.

3. Selen



Selen jest powszechnie przyjmowany w celu zapobiegania rakowi, w tym rakowi prostaty, ale ważne jest, aby pamiętać, że "na dobre i na złe" może mieć zastosowanie. W rzeczywistości, kilka eksperymentów dowiodło, że zwiększone spożycie selenu zwiększa ryzyko zachorowania na raka prostaty u mężczyzn, ponieważ mogą nie zdawać sobie sprawy, że już mają podwyższony poziom minerału w swoim systemie. Ponadto, lepiej nie brać selenu dla diabetyków i osób zagrożonych cukrzycą typu 2, ponieważ dosłownie 200 mikrogramów selenu dziennie może zwiększyć ryzyko rozwoju tego typu cukrzycy o 50%. U zdrowych dorosłych wystarczy 55 mikrogramów dziennie. Orzechy brazylijskie, tuńczyk i wołowina są bogate w selen.

4. Witamina B6



Witamina ta znajduje się w pieczonych ziemniakach, bananach, ciecierzycy, a dorośli są w porządku z około 1,4 mg dziennie, co jest to, co można uzyskać z powyższych pokarmów. Osoby w podeszłym wieku mogą zwiększyć dawkę do 1,5 mg na dobę. Powszechne jest, że emeryci spożywają tę witaminę w nadmiarze, aby obniżyć poziom homocysteiny (aminokwas, którego poziom jest związany z chorobami serca), ale badania są sprzeczne. Udowodniono, że witamina ta rzeczywiście obniża poziom tego aminokwasu, ale nie udowodniono, że zapobiega ona zawałom serca. Najważniejsze: bierz go tylko wtedy, gdy zaleci to Twój lekarz. I postępuj zgodnie z najlepszymi radami kardiologów na temat zdrowia serca, jeśli masz niedobór witaminy B.

5. Witamina B12



Niedobór witaminy B12 może prowadzić do anemii, a nawet demencji, dlatego ludzie potrzebują około 2,4 mikrogramów dziennie, które można łatwo uzyskać z ryb i skorupiaków, wołowiny (ale tylko chudej!) i wzbogaconych płatków śniadaniowych. B12 jest często niedostatecznie przyswajana przez wegetarian i wegan, dlatego muszą oni być szczególnie czujni na jej niedobór. Wniosek: suplementuj tę witaminę tylko wtedy, gdy zaleci to Twój specjalista. Zapytaj swojego lekarza, jeśli wykazujesz oznaki niedoborów żywieniowych.

6. Witamina C



Dzienna dawka witaminy C dla dorosłych mężczyzn wynosi 90 miligramów, podczas gdy dla płci pięknej jest to około 75 miligramów. A taką dawkę można łatwo uzyskać z wielu produktów spożywczych, które spożywamy niemal codziennie, zwłaszcza latem, ponieważ owoce cytrusowe, melony i pomidory są bogate w witaminę C. Wiele osób jest przekonanych, że zwiększone spożycie witaminy C chroni przed przeziębieniami, ale przeprowadzono około 30 badań klinicznych, które nie potwierdziły tego powszechnie panującego przekonania. Są jednak wyjątki, które potwierdzają regułę: witamina C wzmacniająca odporność w czasie przeziębień jest niezbędna osobom żyjącym w surowym, zimnym klimacie, a także tym, którzy są narażeni na poważny wysiłek fizyczny, np. biegaczom długodystansowym. Palacze mogą również przyjmować tę witaminę jako suplement. Eksperymenty nie udowodniły również, że zwiększone spożycie witaminy może pomóc w walce z rakiem i chorobami serca. Wniosek: Większość ludzi nie musi przyjmować więcej witaminy C niż ilość, którą mogą uzyskać z pożywienia. Stosuj naukowo udowodnione sposoby unikania raka.

7. Witamina E



Witamina E, znajdująca się w olejach roślinnych, orzechach (przy okazji, oto 9 rodzajów orzechów, które przedłużą twoją młodość) i zielonych warzywach liściastych, ma zapobiegać chorobom serca, nowotworom i chorobie Alzheimera. Postaraj się uzyskać 15 miligramów dziennie z pożywienia. Badania naukowe nie wykazały jednak, że zwiększone spożycie tej witaminy zapobiega nowotworom czy chorobom serca, a wysokie dawki mogą nawet zwiększać ryzyko udarów. W jednym z badań stwierdzono, że pozyskiwanie witaminy z pożywienia - ale nie z suplementów - pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera.

8. Cynk



Eksperci twierdzą, że dorosła kobieta powinna otrzymywać 8 mg cynku dziennie, a mężczyzna do 11 mg. Cynk można łatwo mieć z ostryg (które, oczywiście, nie jest coś, co każdy może sobie pozwolić, ale to jest czasami warto rozpieszczać w), płatki owsiane, nasiona dyni, migdały i orzechy pinii, żółtka jaj, a nawet chudego mięsa wołowego. Niektórzy ludzie wierzą, że cynk pomaga w przeziębieniach, ale nie ma żadnych badań naukowych, które by to potwierdzały. Przeciwnie, immunolodzy twierdzą, że zwiększone spożycie cynku może osłabić układ odpornościowy. Dno: nie bierz go, z wyjątkiem sporadycznego stosowania w sezonie przeziębień, ale nawet wtedy najlepiej najpierw zapytać specjalistę o radę.

W większości przypadków, to jest preferowane, aby uzyskać wszystkie te witaminy i składniki odżywcze ze zrównoważonej diety, właściwe i zdrowe odżywianie. Jednak wysokie dawki niektórych witamin i minerałów mogą być odpowiednie dla niektórych osób. Porozmawiaj ze swoim lekarzem o suplementach, jeśli jesteś kobietą w wieku rozrodczym, wegetarianką lub weganką, masz ograniczoną ekspozycję na słońce lub uprawiasz poważne sporty.
Omów artykuł Powiedz znajomym: Subskrybuj magazyn:
  • Czytaj także
  • Comments Off on