Każdy wie o korzyściach płynących z witamin, zarówno dla zewnętrznego piękna, jak i wewnętrznego zdrowia. Ale czasami organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości pewnych składników odżywczych i staje się dysfunkcyjny. W takich momentach musimy ponownie przemyśleć nasz styl życia, a zwłaszcza sposób odżywiania.


Witaminy z grupy B, podobnie jak ich inne odpowiedniki, odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie. Przede wszystkim przekształcają węglowodany w glukozę - czyli dostarczają organizmowi energii i przyspieszają metabolizm. Witaminy te przyczyniają się również do prawidłowego funkcjonowania wątroby, dobrego samopoczucia żeńskiego układu rozrodczego i produkcji czerwonych krwinek.

Krótko mówiąc, witaminy z grupy B biorą udział w ogromnej liczbie procesów wewnętrznych organizmu, dlatego ważne jest, aby utrzymywać ich poziom poprzez odpowiednie odżywianie lub suplementację.
 

Witaminy B

  • Tiamina (lub witamina B1)
  • Ryboflawina (lub witamina B2)
  • Niacyna (lub witamina B3)
  • kwas pantotenowy (lub witamina B5)
  • witamina B6
  • inozytol (lub witamina B8)
  • kwas foliowy (lub witamina B9)
  • kobalaminę (lub witaminę B12).

 

Objawy niedoboru witaminy B

Czy czujesz się ciągle zmęczony i pozbawiony energii? Zmęczenie, brak apetytu, wyczerpanie i bóle mięśni mogą informować o niedoborze witaminy B1. Aby rozwiązać ten problem, skup się na odpowiedniej diecie opartej na pełnych ziarnach i suszonych owocach.

Nasza skóra jest jednym z pierwszych elementów, które informują nas o stanie zdrowia naszego organizmu, dlatego ważne informacje, takie jak zapalenie jamy ustnej i owrzodzenia, swędzenie i pieczenie oczu mogą wskazywać na niedobór witaminy B2.



Pojawienie się trądziku (lub jego nasilenie) lub wyprysków może być sygnałem ostrzegawczym, na który należy uważać - możesz mieć niedobór witaminy B6.

Sucha skóra, mdłości, problemy trawienne i jelitowe mogą być spowodowane niedoborem witaminy B3.

 

 

Co należy zmienić w tych przypadkach

 

  • na śniadanie wybieraj jogurt, otręby i świeże owoce.
  • Na obiad lub kolację wybierz rybę, pomidora i coleslaw, sałatkę ziemniaczaną, zielone warzywa liściaste, ryż.
  • na przekąskę bogatą w witaminę B wybierz śliwki lub banany, które są ważne w walce ze zmęczeniem ze względu na obecność potasu

 


Ogólnie rzecz biorąc, najbardziej wartościowe pokarmy

 

bogate w witaminy z grupy B

to olej z kiełków pszenicy i drożdże piwne.

Rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B występują również w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego: np. podrobach (serca i wątroba), wieprzowinie, indyku oraz rybach, szczególnie łososiu, tuńczyku i sardynkach. Bogate w nią są również jaja i produkty mleczne.



Źródła roślinne tych niezbędnych witamin to algi, soczewica i rośliny strączkowe w ogóle, szpinak, groch, brązowy ryż, orzechy, takie jak migdały i orzechy laskowe, brokuły, zielona fasola, różne liście sałaty.

Ale uwaga: cukier, alkohol i tłuste jedzenie obniżają poziom witamin z grupy B.

A więc, przejdźmy w kolejności.

Witaminę B1 (tiaminę)

można znaleźć w następujących produktach spożywczych:

  • pełnoziarniste płatki śniadaniowe
  • suszone owoce
  • orzechy (zwłaszcza laskowe i migdały)
  • ryby
  • drożdże piwne kiełki
  • pszenicy
  • wieprzowina


Witamina

 

 

B2 (ryboflawina)

 


Jeśli brakuje tej witaminy, należy zwrócić uwagę na:

 

 

 

 

 

  • Drożdże piwne
  • mleko i produkty mleczne
  • jaja
  • zielone warzywa liściaste
  • wątroba


Pokarmy bogate w witaminy B1 i B2 mogą pomóc w walce ze zmęczeniem, utratą energii i bólami mięśni
.

 

 

 

 

 

Witamina B3 (niacyna)

Większość witaminy B3 jest obecna w następujących produktach spożywczych:

 

 

 

  • Ryby i wieprzowinaGrzyby brokułyKukurydza
  • i indyk Fasola i orzeszki ziemneWitamina

 

 

B5 (kwas pantotenowy)

 


Oprócz wspomagania gojenia się ran, jest ona ściśle związana z wieloma dietami, ponieważ pomaga przekształcać tłuszcze i węglowodany w energię.

Witamina ta wspomaga również zdrowie jelit poprzez poprawę flory bakteryjnej i motoryki przewodu pokarmowego. Ponadto odgrywa ważną rolę w zwalczaniu głodu nerwowego oraz pomaga nam zarządzać energią i lepiej tolerować stres.

Pokarmy zawierające witaminę B5:

 

 

  • Orzechy (zwłaszcza ziemne)
  • Brokuły i różne rodzaje kapusty
  • ryby
  • jaja
  • drożdże piwne produkty mleczne
  • nasiona słonecznika
  • produkty uboczne (głównie wątroba)
  • bób i groch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Witamina B6

 


znajduje się

w następujących pokarmach

 

 

  • Drożdże piwneMleko sojowe, jajkaBrokuły i bananyWitamina

 

 

 

 

B8 (inozytol)


Witamina
ta znajduje się w:

 

 

  • owoce
  • cytrusoweryżurawinyzboża
  • pszennezarodki pszennemlekoodwary
  • (zwłaszcza serce)
  • olej sezamowyWitamina

 

 

B9 (kwas foliowy)

Tę witaminę, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania żeńskiego układu rozrodczego, zawierają takie pokarmy jak:

 

 

  • zielone warzywa liściaste
  • piwo drożdże
  • wątroba
  • awokadoWitamina

 

 

B12 (kobalamina)

 

 


Występuje


tylko w pokarmach pochodzenia zwierzęcego


.


Np.

 

 

  • produkty uboczne
  • (ostrygi, małże i przegrzebki)
  • mięso drobiowe
  • ryby

 

  • mleko i produkty mleczne

 


włączenie witaminy B do swojej diety może wyraźnie poprawić stan zdrowia


Jeśli jednak masz alergię lub nie tolerujesz laktozy, nie musisz na siłę wprowadzać brokułów do swojej diety i popijać ich mlekiem.

Ostatnio modne stało się wzbogacanie swojego organizmu w witaminy nie tylko poprzez jedzenie, ale również poprzez przyjmowanie suplementów diety. Obecnie na rynku jest wielu różnych producentów, którzy oferują zarówno określone witaminy osobno, jak i całe ich kompleksy.



Ale pamiętaj: nie stosuj samoleczenia! Wszelkie zmiany dotyczące stanu zdrowia należy omawiać wyłącznie z lekarzem. Po przeprowadzeniu badania krwi lekarz będzie w stanie stwierdzić, na jaki niedobór danej substancji cierpisz i jak leczyć ten problem.